whatsapp-icon

Güzel Sanatlar Fakülteleri Hazırlık

Güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarına girerek ilgi alanlarında eğitim görmek isteyen öğrenciler için belirli başvuru kriterleri bulunuyor. Her üniversitenin belirlediği özel kriterlerin dışında adaylardan beklenen ve karşılamaları istenen katılım şartları var. Bunlardan en önemlileri:

G.S.F. yetenek sınavlarına kimler başvurabilir?

Lise diplomasına sahip, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her yaştan kişiler Güzel Sanatlar Fakülteleri Yetenek Sınavlarına katılabilirler. (T.C. vatandaşı olmayan adaylar ise yabancı öğrenci kontenjanından yaralanabilirler.)

G.S.F. yetenek sınavlarına giriş için istenen Y.G.S. puanı nedir?

Yetenek sınavlarına giriş hakkı kazanabilmeniz için Y.G.S’ den en az 160 puan almanız gerekir. Bu puanla özel üniversitelerin yetenek sınavlarına girebilirken devlet üniversiteleri için ise (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi) Y.G.S’den 225 puan almanız gerekmektedir. Ayrıca bazı devlet okulları yetenek sınavlarına girebilmeniz için daha yüksek puanlar istemektedirler.

G.S.F. yetenek sınavları kaç aşamadan oluşmaktadır?

Yetenek sınavlarının aşamaları üniversiteler arasında farklılık gösterir. Bazı üniversiteler tek aşama ile öğrencilerini sınava tabi tutarken bazıları da birden fazla aşama uygulayabilir. Örneğin; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yetenek Sınavları iki aşamadan (baraj ve bölüm sınavları) oluşurken, Marmara Üniversitesi Yetenek Sınavları üç aşamadan (baraj, bölüm ve mülakat ‘’öğrenci portfolyo değerlendirmesi’’), Özel Üniversitelerin Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan (baraj ve ve mülakat ‘’öğrenci portfolio değerlendirmesi’’) oluşmaktadır.

G.S.F. yetenek sınavlarında neler soruluyor?

Yetenek Sınav Soruları her üniversite ve bölüm için farklılık göstermektedir.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Baraj Yetenek Sınav 0-287Soruları imgesel konulu figür çalışmalarından oluşurken, Bölüm Yetenek Sınav Soruları ise tercih edilen bölüme göre farklılık içermektedir.

Ör: ‘’2011 Baraj Sınav Sorusu (öğleden sonra grubu)’’ Sahilde güneşlenen bir bayan figür, güneş şemsiyesi açan bir erkek ve kumsalda kova ve kürekle oyun oynayan bir çocuktan oluşan üç figürlü imgesel kompozisyon çizimi. (50X70 kağıt üzerine kurşun kalem ile 3 saat.)

‘’2011 Bölüm Sınav Sorusu (İç Mimarlık), Bir çanta ve ayakkabı tasarımcısının ürünlerini sattığı mağazanın perspektif görünümünü bir figür kullanarak imgesel kompozisyon çizimi. (50X70 kağıt üzerine kurşun kalem ile 3 saat.)

Marmara Üniversitesi Baraj ve Bölüm Yetenek Sınav Soruları genellik gözleme dayalı ya da kavramsal sorulardan oluşurken, Mülakatta ise öğrenciye Sanat, Kültür ve Güncel sorular sorulmaktadır.

Ör: ‘’2011 1. Aşama Sınav Sorusu (1.gün, sabah grubu), Çay bardağı, diş macunu kutusu ve diş macunu kutusunun dikdörtgen prizma olarak açılımının çizimi. (35X50 kağıt üzerine kurşun kalem ile 1,5 saat.)

‘’2011 2.aşama Sınav Sorusu, Boşlukta bir sandalye, bir cam kadeh ve bir üçgen prizmadan oluşan imgesel kompozisyon çizimi. (35X50 kağıt üzerine kurşun kalem ile 1,5 saat.)

İç Mimarlık: Ütü yapan bir kişiyi, mekan içinde kapı ve penceresini detaylı görecek şekilde çizini

Endüstri Ürünleri Tasarımı: Tekerlekli sekreter koltuğunu gördüğünüz gibi çiziniz. Bir fotoğraf stüdyosunda üç kişilik figür kompozisyonunu çiziniz.

Gazi Üniversitesi GSF 2011 Sınav Sorusu: Ağaç, top, ip, kukla, kürek, sandal, saat, su, defter, otobüs. Verilen 10 seçenekten en az 3 tanesini kullanarak “oyun” kavramını resmediniz. (35×50 kağıt üzerine kurşun kalem ile süre 90 dakika)

Güzel Sanatlar Fakültelerinde tercih edebileceğiniz bölümler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Baskı Sanatları
  • Çizgi Film (Animasyon)
  • El Sanatları Tasarımı ve Üretimi
  • Endüstri Ürünleri Tasarımı
  • Fotoğrafçılık
  • Geleneksel Türk Sanatları
  • Grafik Tasarımı
  • Heykel
  • Kültürel Varlıkları Koruma ve Onarım
  • Müzik
  • Resim
  • Sahne Dekorları ve Kostümü
  • Seramik ve Cam Tasarımı
  • Ses Sanatları Tasarımı
  • Tekstil ve Moda Tasarımı
  • Tiyatro

Güzel Sanatlar Fakültelerinin amacı, özgün eserler üreten sanatçılar yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanlar ülkemizde resim, edebiyat, fotoğraf, müzik ve heykel gibi sanatların gelişmesine katkıda bulunurlar.

• Kimler başvurabilir? Lise ve dengi okulları bitiren herkes başvurabilir. Üniversite sınavında, belirlenen taban puan ve üzeri alan herkes yetenek sınavlarına başvurabilir.

• Yetenek sınavları nasıl yapılıyor? o İstenen branşla ilgili, fakültelerin yayınladığı sınav içeriğine göre (eğitim fakültelerinin yetenek sınavlarında olduğu gibi) uygulamalı yetenek sınavı yapılmaktadır.

• Sınavların amacı nedir? Nitelikli bir eğitim için bireyin, eğitim almak istediği branşla ilgili yeteneğini - potansiyelini test etmek ve uygun öğrencileri seçmektir.

• Bitiminde alınan belge ne işe yarar? o Güzel Sanatlar Fakülteleri, eğitim alınan branşta öncelikle sanatçı yetiştirme amacındadır ve programlarında öğretmenlik meslek derslerine yer verilmemektedir. o Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan öğrenciler, branşlarına göre serbest sanatçı, akademisyen, sanat eğitmeni ve danışmanı olabilirler. İç mimar, grafik tasarım, endüstri ürünleri tasarımcısı, moda tasarımcısı gibi birçok alanda çalışabilirler. Müzik ve müzik teknolojileri bölümlerinden mezun olan öğrenciler Müzikolog unvanına sahip olur. Müzik bilimi ve teorileri hakkında çeşitli gazete ve dergilerde yazar olarak görev yapabilir, 4 müzik eserlerini yorumlayabilir, devlet tiyatrolarında repertuar düzenlemesi yapabilir, film, opera ve tiyatrolarda müzik danışmanlığı yapabilir, müzik dershaneleri ve kurslar açabilir ve pedagojik formasyon alarak öğretmenlik yapabilirler.

Müzik teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar ise aranjörlük, ses kayıt, seslendirme, radyo ve televizyon yayıncılığı ve müzik üretimi gibi alanlara yönelebilirler. o Resim ve heykel bölümlerinde eğitim alan öğrenciler çevre tasarımcısı, sanat danışmanı, anıt ve mimariye bağlı değişik tekniklerle uygulanabilecek heykel sanatçısı, mücevher sanatçısı, tiyatro dekoratörü ve restorasyon uzmanı olarak görev yapabilirler. Grafik tasarımı bölümünden mezun olan öğrenciler grafik tasarımcısı ve sanat yönetmeni olarak görev yapabilir.

İç Mimar olabilir. Pek çok özel ve kamu kuruluşunun pazarlama ve tanıtım birimlerinde çalışabilirler. Güzel Sanatlar Fakültesi mezunları, öğretmen olmak istediklerinde sertifika programına katılarak en az yedi dersten oluşan öğretmenlik meslek derslerini almak zorundadır. Fakat sonradan alınacak bu formasyonun yeterliliğiyle ilgili soru işaretleri olduğundan dolayı öğretmenlik isteyenlerin GSF yerine Eğitim Fakültelerini tercih etmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra Yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanları için böyle bir zorunluluk yoktur.